Υλικά:
- 1 πακέτο ή 500 γραμ. μακαρόνια Νο6 ή Νο10
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι
Για τη σάλτσα κιμά
- Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο ή δύο μέτρια ξερά κρεμμύδια
- Σκόρδο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κούπα κρασί κόκκινο ή ροζέ
- 3-4 μέτριες φρέσκιες ντομάτες ή 1 συσκευασία ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Προαιρετικά, ένα πολύ μικρό ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Για τον κιμά:
- Βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ περίπου, απλώνοντάς τον με την κουτάλα, διαλύοντας τους σβόλους.
- Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα ή την συσκευασία με τα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το ξυλάκι κανέλας, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι τον κιμά και σιγοβράζουμε για 35΄- 40΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Για τα μακαρόνια:
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε.
- Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε ζεστά με μπόλικο τυράκι.