www.mageireyo.gr

Γαριδομακαρονάδα

Χρύσα Κόκκαλη
Συνταγή της
45 λεπτά
Προετοιμασία: 15 λεπτά | Μαγείρεμα: 25 λεπτά | Μερίδες: 2 Μερίδες

Υλικά

½ κιλό γαρίδες νούμερο 3, κατεψυγμένες

1 κύβο λαχανικών

2 τομάτες μεσαίου μεγέθους

50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ξερό

50 ml ελαιόλαδο

20 ml ούζο

½  κ.γ. ζάχαρη

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Αποψύχουμε τις γαρίδες.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.

Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας (το πίσω μέρος) από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο, όχι όμως πολύ! Ίσα-ίσα να βλέπουμε το έντερο και να μπορούμε να το αφαιρέσουμε.

Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό. Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Δεν βράζουμε πάνω από 15 λεπτά γιατί θα πικρίσει ο ζωμός μας.

Σουρώνουμε σε ένα μπολ τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές για περίπου 30 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.

Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.

Χοντροκόβουμε ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με 20 ml ούζο.

Όταν το ούζο εξατμιστεί, κόβουμε τις τομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.

Ρίχνουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει, αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη αν θέλουμε η συνταγή μας να γίνει νηστίσιμη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες.

Tip: Η νοστιμιά σε αυτό το πιάτο κρύβεται στο γεγονός ότι προσθέτουμε τον ζωμό από τις γαρίδες. Είτε έχουμε πολλές είτε λίγες , είτε φρέσκιες είτε κατεψυγμένες, η νοστιμιά βρίσκεται στο κέλυφος και από εκεί αναδεικνύεται η γεύση.

Καλή επιτυχία.

Αφήστε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

1 2 3 4 5