Υλικά:
2 μπριζόλες χοιρινές (λαιμού ή σπαλομπριζόλες)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες
1 φλυτζάνι γάλα
4 κ.σ. βούτυρο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τον πουρέ. Βράζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα για 40 λεπτά περίπου με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με εργαλείο για πουρέ.
Ρίχνουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς (αφού το έχουμε ζεστάνει ελαφρά σε ένα μπρίκι).
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, αφού ζεσταθεί πολύ καλά, προσθέτουμε τις μπριζόλες και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Θέλουμε οι μπριζόλες μας να σιγοψηθούν από έξω και να κάνουν κρούστα χωρίς να χάσουν τα υγρά τους. Θέλουμε δηλαδή να ψήνονται μέσα στο ζωμό που βγάζουν οι ίδιες. Γι αυτό η φωτιά δεν πρέπει να είναι δυνατή ούτως ώστε να προλαβαίνουν οι μπριζόλες να το επαναπροσλαμβάνουν πριν εξατμιστεί.
Μόλις κάνουν κρούστα οι μπριζόλες μας από τη μία πλευρά, τις γυρίζουμε να συμβεί το ίδιο και από την άλλη.
Μόλις πάρουν αυτό το ελαφρύ καφέ χρώμα και από τις δύο πλευρές ανεβάζουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι και ρίγανη.
Στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε λάδι και λίγο λεμόνι.
Καλή όρεξη!