Υλικά
Γεμιση
• 500 γραμ. σπανάκι
• 200 γραμ. σέσκουλα
• 200 γραμ. λάπαθα
• 200 γραμ. καυκαλίθρες
• 2 πράσα
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• ⅔ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 1/2 κιλό φέτα
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την ζύμη
- 1 κούπα λάδι
- 1/2 νερό
- 1 φακελ. μαγιά ξερή
- 1 κιλό αλεύρι περίπου
- λίγο αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- λίγο ξύδι (γίνετε ποιο τραγανή η ζύμη)
Εκτέλεση
Ζύμη
- Βάζουμε τη μαγιά , προσθέτουμε το νερό (προσοχή χλιαρό να μην κάψουμε την μαγιά) και ρίχνουμε την ζάχαρη, σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή με μεμβράνη την αφήνουμε 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς
- Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, , προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.(προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί )
- Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, μέχρι να γίνει μια ζύμη σκληρή υφή.
- Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες.
- Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας και τα φυλάμε σκεπασμένα.
Γέμιση
- Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα μας, και τα ρίχνουμε όλα μέσα σσε μια λεκάνη,
- Τρίβουμε με τα χέρια μας την φέτα και τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το πιπέρι
- Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί
- μοιράζουμε τη γέμιση σε όσα φύλλα έχουμε άνοιξη
- Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε , το λαδώνουμε ελαφρά και βάζουμε την γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε στο ταψί
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα
- Βρέχουμε ελαφριά με τα χέρια μας τα φύλλα με το ζουμί που μας έχει περισσέψει από την γέμιση, (την διαδικασία με το ράντισμα της πίτας το κάνουμε και στα μέσα του ψησίματος)
- Χαράζουμε και την βάζουμε στο φούρνο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα
Καλή επιτυχία & καλή σας όρεξη !!!!