www.mageireyo.gr

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Χρύσα Κόκκαλη
Συνταγή της
1 ώρες και 40 λεπτά
Προετοιμασία: 40 λεπτά | Μαγείρεμα: 1ώρα

Υλικά:

Για τους λαχανοντολμάδες

1 Λάχανο

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 ξερά κρεμμύδια

4 φρέσκα κρεμμύδια

2 καρότα

Μισό ματσάκι άνηθο

Μισό ματσάκι μαϊντανό

1 φλυτζάνι ρύζι Καρολίνα

Μισό φλυτζάνι λάδι

Μισό φλυτζάνι λεμόνι

1 αυγό

½ κ.γ. κοφτό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 κρόκους αυγών

1 ή 2 λεμόνια

½ κούπα ζεστό ζωμό από το φαγητό μας

2 κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε το λάχανο με ένα μαχαίρι κόβουμε κυκλικά γύρω από το κοτσάνι.

Αρχίζουμε να αφαιρούμε ώστε να ελευθερωθούν όλα τα φύλλα. Θα πρέπει να ξεχωρίζουν εύκολα.

Μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, προσθέτουμε νερό με ½ κ.γ. κοφτό αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουνε μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα.

Δεν πρέπει να λιώσουν. Τα βράζουμε περίπου 6-7 λεπτά και τα βγάζουμε προσεχτικά σε ένα σουρωτήρι. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Αυτήν την διαδικασία μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι.

Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με τον κιμά.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ. Κρατάμε το κοτσάνια τους στην άκρη.

Προσθέτουμε και τα καρότα αφού τα περάσουμε πρώτα από τον τρίφτη.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση

Παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.

Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο. Ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα.

Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.

Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.

Καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος του πιάτου. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 1 ½ ώρα. Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, ανανεώνουμε το νερό. Θέλουμε πάντα το νερό να είναι στο ύψος του πιάτου.

Για το αυγολέμονο

Πρώτα χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με το λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε σε δόσεις το ζουμί – που κρατήσαμε από τους λαχανοντολμάδες- ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το λεμόνι με τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν.

Κατεβάζουμε από την φωτιά.

 

Καλή Επιτυχία!

Αφήστε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

1 2 3 4 5